Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Музика от Барток и Бабин в новия албум на дуото Аглика Генова и Любен Димитров, записан с Радиооркестъра

Тринайсетият поред компактдиск на прочутото българско клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров е вече на световния музикален пазар. Артистите работят на елитно звукозаписно ниво от години, а техен издател е CPO.


Това, което прави точно този албум по-особен, е, че след дълги години отсъствие на световния пазар се връща и Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Заедно с него и с диригента Йордан Камджалов Аглика Генова и Любен Димитров записаха в Първо студио на БНР концерти за две пиана от Бела Барток и Виктор Бабин.

И докато музиката на Барток е добре позната на меломаните, а Концертът за две пиана, ударни инструменти и оркестър е сред любимите на публиката, която цени шедьоврите на ХХ век, името на Виктор Бабин е почти напълно непознато за нас в Европа. Ученик на легендарния Артур Шнабел, композиторът и блестящ пианист Бабин изгражда кариерата си в Съединените щати, а клавирното дуо със съпругата му Вктория Вронски е сред най-аплодираните в средата на миналия век отвъд Океана.

Чуйте интересни подробности за произведенията в диска и за записите в интервюто с Аглика Генова и Любен Димитров за предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!