Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Калоян Методиев: Евентуален кабинет, създаден с мандата на РБ ще бъде изключително нестабилен!

Държавата вече се клати като политически конструкт вследствие на постоянната смяна на позиции на премиера

БНР Новини
Фото: БГНЕС

В последния работен ден на седмицата медийната дъвка за създаването на нов кабинет в рамките на 43-тото Народно събрание за пореден път беше разтеглена. Снощи, от Брюксел, българският премиер в оставка обяви, че ще преговаря с Реформаторите за съставяне на ново правителство с техния мандат за да може да се удължи животът на парламента до приемането на поисканата от избирателите мажоритарна избирателна система.
Какво цели Бойко Борисов с този ход? Дали наистина е склонен да даде подкрепата си за такъв кабинет? И какво печелят Реформаторите от това стечение на обстоятелствата? – попитахме политолога Калоян Методиев. Според него, последните имат желание да останат във властта максимално дълго с доста прозрачни мотиви. Въпросът обаче не е в тях. Много по-интересни са действията на ГЕРБ и начинът им на въздействие върху Блока. Очевидно е, че Реформаторите не са тръгнали на своя глава да вземат мандата, а се влияят от сигнали, намигвания и указания от по-големия партиен брат. Дали обаче намерението на Борисов (да преговаря с доскорошните си партньори) ще издържи до понеделник, е въпрос, на който не може да бъде отговорено еднозначно.
Калоян Методиев допълни, че е напълно възможно в следващите дни премиерът в оставка още няколко пъти да промени позицията си. За политолога поведението на Борисов не е на истински политик и отговорен държавник, тъй като не е нито предвидимо, нито последователно, нито излъчващо стабилност. И дори в резултат от преговорите между ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) да се стигне до създаването на нов кабинет, той няма да бъде стабилен. Най-малкото, защото Борисов не си дава сметка, че мажоритарният вот ще се превърне в препъникамък за търсената подкрепа от патриотите.
Как се случи така, че те се превърнаха в основен балансьор в сегашния парламент и вероятен такъв в следващия? Доколко можем да ги разглеждаме като предвидим коалиционен партньор? И как големите партии използват националистическите формации за реализация на собствените си цели? – чуйте примерите от не толкова далечното минало и от днес, които сподели политологът в сутрешния ни ефир.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!