Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Любомир Стефанов: РБ не успя да надскочи себе си

Фото: личен архив

През седмицата президентът Плевнелиев връчи третия мандат за съставяне на нов кабинет на Реформаторския блок (РБ). Извън любопитките около това кои негови представители отидоха да го вземат и как точно се случи приемането му, големият въпрос за Реформаторите е дали ще успеят да го реализират. Неприятен за тях се оказа фактът, че това не зависи толкова от собствената им воля, колкото от благословията на премиера в оставка. Бойко Борисов загатна вчера от Брюксел, че има шанс да се разбере с доскорошните си коалиционни партньори. Или поне с тази част от тях, която остана близко до управлението. Какви ще бъдат последиците за Блока? И в какви отношения ще бъде той с новите политически проекти, задаващи се в десния спектър? – отговор на тези въпроси потърсихме от политолога Любомир Стефанов.
Според него, Реформаторският блок (РБ) просто не успя да надскочи себе си. Започна като проект фокусирал редица надежди за реформи и положителни промени и свърши като огромно разочарование за доскорошните си избиратели. РБ се превърна в куха табела, която се клати на вятъра, а някакви хора стоят в него от немай-къде или за да топлят министерските си кресла. Опитът им да ги запазят за по-дълго се случва пред телевизионните камери и микрофоните на журналистите, което е несериозно и непрофесионално. Така обаче се случва когато един проект е пълен с хора, които не знаят какво да правят след като влязат във властта и затова просто капитализират момента, хващайки се за мига. Именно те компрометираха политическите надежди, очакванията и възможности на другите хора, които имаха какво да дадат в дясно. И точно заради това, сега виждаме създаването на нови проекти.
Според г-н Стефанов, шансовете им за успех е трудно да бъдат оценени. Първо, защото не само той не знае какво точно готви като проект Радан Кънев, и второ – защото този проект със сигурност не съвпада с политическата заявка на бившия правосъден министър Христо Иванов. През изминалата седмица, последният стегнато и ясно, макар и доста иносказателно и пророчески, изказа какво и как смята да прави в бъдеще, но е редно да си припомним, че заявките и намеренията доста често се различават от реалностите в българския политически живот.
Какви могат да се окажат проблемите пред проекта на г-н Иванов? Защо дясното винаги се заявява като бутиково и елитарно? И какво се случва с десните партии, успели да се домогнат до по-широка подкрепа? – чуйте в цялото интервю с политолога.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!