Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Адам Загаевски - за дългата зима, за тихата музика, за търпението

Поетът Адам Загаевски гостува за първи път в България по покана на Международния литературен фестивал

Адам Загаевски и неговата книга

Адам Загаевски е полски поет със световно признание. Той е съосновател и водач на течението, наречено Поколението 68 - новата вълна в полската литературата. Своебразен манифест на това течение е неговата книга „Непредставеният свят“, излязла през 70-те години на 20 век.
Кратката визитна картичка на полския писател е всъщност некратка хроника на изгнанията и самоизгнанията от географии и пространства, лишаващи писателите си от свобода. Адам Загаевски е роден в Лвов през 1945 година. Семейството, заедно с други полски семейства е прогонено през същата година и се преселва в Гливице. През 1982 в разгара на общополските вълнения срещу комунизма Загаевски напуска Полша и живее в Париж и чете лекции в университета в Хюстън, а по-късно и в Чикаго. Пише стихове, проза, есета. Превеждан е по целия свят. Награждаван е с много награди. Най-забележително обаче е, че Загаевски е четен и признат от големите поети–съвременници. Йосиф Бродски казва за него: „Рядко се случва музата на поезията да говори толкова чисто и толкова силно...“
Адам Загаевски е автор на 13 поетични тома, 3 повести и 8 есеистични книги.
Поезията на Адам Загаевски е преведена на български език от Силвия Борисова. В сборника „Невидима ръка“ можете да прочетете стиховете на полския поет, избрани от различни негови книги и години.
През 2002 година Адам Загаевски се завръща в Полша и живее в Краков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!