Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Доказателства потвърждават, че Анис Амри е извършител на атентата в Берлин

| обновлено 22.12.16 18:01
Берлинчани почитат с цветя и свещи жертвите на атентата
Фото: ЕПА/БГНЕС

Подозренията срещу тунизиеца Анис Амри, че е извършител на атентата на коледен пазар в Берлин, вече са доказани. На волана на камиона, с който бяха убити 12 души и ранени 48, са открити неговите пръстови отпечатъци.

Късно в сряда полицията обяви, че е намерила портфейл с документи на името на Анис под седалката на камиона. Това не  е първият случай, в който извършители на атентат биват идентифицирани по остаени от тях лични карти. Документи на терористи са намирани пред кулите близнаци в Ню Йорк след 11-и септември, в камиона от Ница, а сега и в камиона от Берлин.

Фактът, че един терорист ще остави следи към себе си на мястото на атентата, изпълниха мрежата с подозрения към твърдението на полицията. Според обясненията на експерта по борба с тероризма Елмар Тефесен захвърлянето на лични документи се правело с цел да стане ясно кой е извършител на атентата и да няма съмнение, че атаката е ислямистка. Така всички можели да разберат защо и кой убива. От друга страна, организаторите на атентати обещавали на извършителите да се погрижат за фамилията им и подхвърлената лична карта била доказателство, че задачата е изпълнена.

Анис Амри е бил наблюдаван и от разузнаването на САЩ, тъй като германските власти го класифицирали като опасен. Той е бил в черен списък със забрана да се качва на самолети за САЩ.

В същото време стана ясно, че Анис Амри е бил подслушван от известно време и в негов разговор е било засечено желанието му да стане атентатор-самоубиец. То обаче било изречено толкова завоалирано, че нямало улика, която да послужи за законово обосноваване на ареста му, съобщава "Шпигел". Амри бил наблюдаван дълго време, но в началото на декември внезапно изчезнал. Според някои медии тунизиецът се учил да прави бомба сам с инструкции в интернет.

Амри е влязъл в Германия от Италия. Там той поискал първо бежански статут и се представил за преследван египтянин. Тъй като не можел да даде никакви данни за Египет, му отказали статут. Терористът е живял четири години в Италия, където е посещавал училище. Съучениците му обаче разказват, че са се страхували от него, тъй като е тероризирал повечето от тях. Бил е в затвора в Италия, където според семейството му сериозно се променил.

Фамилията на терориста обяви, че ще се откаже от него, ако се докаже замесването му в атентата. Братът на Анис Амри го помоли в телевизионно интервю да се предаде на властите.

Все още се идентифицират кои са жертвите на атентата. Шестима от тях са германци, има също една израелка, една италианка и една украинка, както и полският шофьор на камиона. Сред загиналите има младежи, съобщи полицията.

В Дортмунд четирима души бяха задържани за разпит, тъй като ислямистът е поддържал контакт с тях.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че е горда от спокойната реакция на обществеността след атентата. Сигурна съм, че ще преминем теста, пред който сме изправени, заяви Меркел на пресконференция.

Днес коледният базар на "Брайтшайдплац" до църквата-паметник на Втората световна война в западен Берлин беше отворен отново. Полицията монтира бетонови бариери, за да предотврати повторение на атаката с камион. Берлинчани споделиха, че въпреки атентата не чувстват, че животът им е застрашен.

Чувствам се в безопасност, защото тук има много полицаи. Мисля, че е безопасно, каза една от жените, дошли на покупки на коледния пазар.

Смятам, че е важно, че хората могат отново да излязат навън, че никой не се страхува да излезе и че заедно оставаме силни, обясни жител на Берлин.

През последните два дни говорих с много хора тук, обикновени хора, които бяха дошли, за да положат цветя. Те са гневни, много натъжени, много разтърсени. Но страх - нито веднъж не чух тази дума, подчерта собственикът на заведение на коледния пазар Алекс Кайзер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!