Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Германия издирва тунизийски гражданин за атентата в Берлин

Властите във федералната република официално идентифицираха заподозрения като Анис Амри, 24-годишен тунизиец

| обновено на 21.12.16 в 21:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция издирва тунизийски гражданин за атентата срещу коледния базар в Берлин. Разследващите са открили под седалката в кабината на камиона убиец разрешително за временно пребиваване в Германия, издадено на името на гражданин на Тунис. Той е имал отрицателно становище върху молбата му за убежище в страната. 


По-късно днес властите във федералната република официално идентифицираха заподозрения като Анис Амри, 24-годишен тунизиец, предаде Ройтерс, като допълни, че е обявена награда от 100 000 евро за информация, която помогне за залавянето му. Полицията в цяла Германия е мобилизирана да търси заподозрения.


Според германски медии в района на общежитие за бежанци в Емерих е започнала полицейска акция по издирването на Амри. В нея участват над 150 полицейски служители.

В европейската заповед за арест на Амри, издадена от германските власти, пише, че той използва шест различни имена, съобщава Асошиейтед прес. Освен за тунизиец той се представя още за египтянин и ливанец. Анис Амри вече е попадал в полезрението на полицията, но е бил пуснат, пише "Билд", а друго немско издание - "Зюддойче цайтунг", съобщи, че заподозреният е бил свързан с мрежата на водещ ислямистки идеолог. 

По информация на списание "Шпигел" документът за пребиваване в Германия, намерен в камиона, с който беше извършено нападението, е издаден в западногерманската провинция Северен Рейн Вестфалия. 


Германският вътрешен министър Томас Де Мезиер, който днес не пожела да даде повече детайли около личността на заподозрения, като се позова на следствената тайна, подчерта, че в новогодишната нощ в цяла Германия мерките за сигурност ще бъдат драстични.  

При атаката на коледен базар в Берлин в понеделник вечерта бяха убити 12 души, а 48 - ранени. Местните власти съобщиха днес, че 12 от пострадалите остават в болница с много сериозни наранявания, предаде Асошиейтед прес. Неуточнен брой от тях са в критично състояние.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна