Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Густаво Дудамел дирижира Виенската филхармония на 1 януари 2017

30 хиляди стръка цветя "ще греят" в Златната зала

35-годишният Густаво Дудамел не крие емоциите си, когато е с диригентската палка
По традиция в първия ден на Новата година Виенските филхармоници отправят своя поздрав към света с традиционния си концерт, излъчван от Виена.
На 1 януари 2017 в Златната зала Музикферайн ще се проведе 59-ият Новогодишен концерт на Виенската филхармония. За първи път на диригентския пулт ще застане венецуелският маестро Густаво Дудамел. 35-годишният Дудамел ще бъде най-младият диригент в 76-годишната история на новогодишните концерти във Виена.
Така той записва името си сред исторически фигури, като Клеменс Краус, Херберт фон Караян, Лорин Маазел, Зубин Мета, Николаус Харнонкурт, Клаудио Абадо, Жорж Претр, както и първия неевропеец, дирижирал на тези концерти - Сейджи Озава, а също и диригентите от поколението на родените през 40-те, като Рикардо Мути,  Даниел Баренбойм и Марис Янсонс.

Историята на новогодишните концерти на Виенската филхармония датира от 1939 г., като първият Новогодишен концерт се провежда на 31 декември в навечерието на новата 1940 г. Диригент на първия “истински” новогодишен концерт на 1 януари 1941 г. е дългогодишния ръководител на Виенската филхармония Клеменс Краус (1893-1954). Краус, който е един от най-големите защитници на творчеството на династията Щраус, продължава традицията до края на Втората световна война. През този тъмен период на австрийската история музиката на Щраус означава напомняне за Австрия, която е лишена от правото си на съществуване като самостоятелна държава. И днес музикантите на Виенската филхармония се стремят да бъдат не просто изпълнители на гениална музика, а и музикални посланици на страната си. На 1 януари те отново ще изпратят новогодишни пожелания от брега на Дунава за надежда, приятелство и мир в цял свят.
 
За тези, които биха искали да присъстват в някоя от следващите години на виенския Новогодишен концерт трябва да знаят, че поради огромния интерес,  билетите се продават само онлайн след участие в томбола. Всички желаещи трябва да се регистрират на страницата на филхармонията в периода 2 януари - 28 февруари. Цената на билетите е от 35 евро за правостоящи до 1090 евро за най-скъпите места на партера.
И още една любопитен момент около концерта. За да могат да присъстват максимален брой хора, Новогодишният концерт се свири три пъти - на 30 декември е предпремиера, на 31 декември вечерта и „истинският“ Новогодишен концерт на 1 януари. Билетите и за трите концерта се продават чрез томбола.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!