Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

20 години от събитията на 10 януари 1997 г.

| обновлено 10.01.17 15:12
10-и януари 1997
Фото: БТА
Днес се навършват 20 години от 10 януари 1997 година – историческата дата, на която протестите срещу правителството на Жан Виденов прераснаха в щурм на сградата на парламента.

На 10 януари 1997 година президентът Жельо Желев отказа да връчи на БСП мандат за съставяне на второ правителство, въпреки че е задължен по Конституция. Опозицията и синдикатите дадоха старт на национална политическа стачка. Беше организирано протестно шествие срещу парламента. Стигна се до гражданско неподчинение, при сблъсъците имаше и ранени. До размириците по време на т.нар. "Виденова зима" се стигна заради дълбоката политическа и финансова криза, банковите фалити, заплахата от хиперинфлация. 

През декември 1996 премиерът Жан Виденов подаде оставката на правителството. За премиер във втория социалистически кабинет беше номиниран Николай Добрев. Новоизбраният президент Петър Стоянов връчи мандат на БСП за съставяне на второ правителство. На 4 февруари обаче Социалистическата партия върна мандата.

Много неща от тези събития все още остават неизвестни за българите, включително и за тези, които участваха в тях. Това каза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Димитър Луджев:

Януарските събития, вълнения, надигането на населението бяха резултат преди всичко на провала на политиката на БСП, провал в много направления. БСП се върна към системата на държавно регулиране, засилване на държавата, увеличаване регулацията на цените, държавните субсидии и така нататък. Това доведе до тежки проблеми в икономиката, голяма задлъжнялост, фалит на банките.

Едва ли има нещо по-чисто и по-спонтанно организирано от събитията на 10 януари 1997 година. Това коментира журналистът Владо Йончев:

Имаше протести, които още от август месец вървяха и бяха организирани от КТ "Подкрепа". Те в началото бяха много малки, много слаби, но в последните дни преди 10 януари, особено на 9 януари, се засилваха все повече и повече, а на 10-ти вече всичко ескалира. Просто желанието за промяна беше много силно.

Цялото интервю с Димитър Луджев и Владо Йончев можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!