Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Константин Проданов е новият председател на партия АБВ

| обновлено 15.01.17 17:08
Фото: БТА

За нов председател на партия АБВ беше избран Константин Проданов

39-годишният Проданов е бил икономически и финансов съветник на президента Георги Първанов

От общо 704 делегати, трима бяха против, а петима се въздържаха. 
Номинираните за председателския пост бяха десет души, девет от тях си направиха самоотвод и така Константин Проданов остана единственият кандидат. 

Против ново взаимодействие с ГЕРБ се обяви новият председател на партия АБВ.
След избора му, Проданов заяви, че участието на АБВ във властта е било грешка. Той се аргументира:
Най-вече, защото това легитимира безобразията и безвремието на ГЕРБ. България изгуби две години, време, което нямаме и не можем да си позволим. Междувременно страната намаля с още сто хиляди души. Това е град от порядъка на Добрич. Бедността и корупцията се увеличиха, задлъжняхме с нови милиарди. Много ясно и категорично трябва да се разграничим от ГЕРБ. Ако има една червена линия, която аз не бих прекрачил с оглед на предстоящи избори, това е коалиция с ГЕРБ, нито явно, нито тайно.

Проданов поиска връщане към традиционните леви ценности, взаимодействие с левия и центристкия сектор, както и патриотични организации. Според него трябва да се направи пълна ревизия на икономическите досиета на прехода, включително приватизационни договори, концесии и обществени поръчки. Проданов се обяви за забрана на приватизацията от тук нататък, докато държавата не докаже, че може да защитава обществения интерес. Той се обяви също така и за повишаване на доходите, особено в образованието и здравеопазването.

Константин Проданов беше с най-много номинации  от структурите на партията. Още преди конгреса досегашният председател на АБВ Георги Първанов и неговите заместници Ивайло Калфин и Румен Петков обявиха, че се оттеглят от постовете си, за да дадат път на млади кадри. Георги Първанов заяви от трибуната на форума.
Днес аз се оттеглям от оперативната политика. Няма да заемам ръководни постове. Най-важното е, че след 25 години в политиката мога да кажа, че сега просто е друга политическата епоха.

За нови заместник-председатели на АБВ бяха избрани Марияна Тодорова, Трендафил Величков, Марин Киров и Христо Михайлов. 
Досегашният лидер на АБВ Георги Първанов няма да бъде член на Изпълнителното бюро на партията. Румен Петков и Ивайло Калфин остават в бюрото.

Конгресът премина под мотото "Промяната започва от нас". В словото си Георги Първанов заяви, че е нужна промяна на политическия модел, но че освен ревизия на този модел, трябва и ревизия на икономическите резултати от прехода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!