Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ избира нов лидер и ръководство

| обновено на 15.01.17 в 12:15

Партия АБВ избира нов лидер и ново ръковдство на конгрес под мотото "Промяната започва от нас". Форумът започна с политическо слово на председателя Георги Първанов. Той заяви, че е нужна промяна на политическия модел:

Ние заявяваме воля за промяна в държавата, започвайки от себе си. Част от ръководството - председателят и тримата му заместници, правим крачка назад и даваме шанс партията да избере нови, необременени от десетилетия в политиката колеги. Нужна е ревизия не само на политическия модел, но и на икономическите резултати от прехода.

Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще дам всичко от себе си за неговия успех. Днес аз се оттеглям от оперативната политика, днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона. Новата вълна в АБВ са професионалисти, успяващи и перспективни политици. Не бива повече да ги държим на резервната скамейка.

В дневният ред на конгреса се предвижда обсъждане на политическа платформа, която ще бъде представена от заместник-председателя  на АБВ Ивайло Калфин, както и отчет на парламентарната група на партията. След това ще бъде избран новият председател. Сред номинираните са финансистът Константин Проданов, говорителят на партията Трендафил Величков, Марин Киров, Марияна Тодорова, Румен Петков и областни лидери на организацията.Трендафил Величков определи всички кандидати за поста като "стойностни колеги“:

За партия от българската левица наистина е революционно това нещо, което се случва - безспорен национален и световен лидер, президент с два мандата да подаде щафетата на по-млади хора.

Величков изтъкна, че същият ход са направили и други популярни лица в партията, която, като цяло, подкрепя новия курс:

Това говори по-скоро за зряло политическо лидерство, защото трябва да си истински, голям политически лидер, за да си позволиш тази екстра -  да можеш да предадеш на по-младите.

Величков изрази очакване подмладеното ръководство да намери път  към диалога. Амбициите им са за промяна на начина, по който се реализират политиките.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна