Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Огнян Златев: Европейският съюз помага, но в кошара не вкарва


На 19 януари в Стара Загора Представителството на Европейската комисия в България и Постоянното представителство на Световната банка у нас организират семинар-дискусия за перспективите за развитие на България и региона. Събитието се организира с помощта на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора. Участниците - лектори в дискусията са Георги Янакиев, съветник икономическо управление и европейски семестър и Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

Европейският съюз показа, че може да се справи с кризи от различен характер, заяви в „Преди всички“ Огнян Златев - ръководител на Представителството на ЕК в България. По отношение на политиките на развитие и перспективите на развитие у нас, той каза още:

Европейският съюз помага, но в кошара не вкарва, т.е. ако ние сами не си помогнем… ЕС ни дава само инструментите, с които да направим това, но самата движеща сила трябва да дойде от самите нас.

Една от специфичните препоръки за развитие към България е да създаде пазарно ориентиран алгоритъм за определяне на минималната работна заплата, тъй като тя все още се определя по-скоро с административно решение, отколкото да бъде определена, следвайки някаква пазарна логика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!