Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Специален концерт на Оркестъра за народна музика на БНР

Децата срещат магията на родния фолклор

Оркестърът за народна музика на БНР очаква повече от 150 деца на концерта в петък
Образователната програма на Музикалната къща на БНР продължава с пълна пара. Сега, в петък, Оркестърът за народна музика ще изнесе специален концерт за децата. Затова и часът е по-необичаен - точно 14, в Първо студио на Българското национално радио. Засега има записани 150 деца, като в една от детските градини е било издадено специално разрешение от директорката, за да могат децата вместо да спят, да дойдат на концерт. Предната среща с музикантите от народния оркестър е била в друга, по-малка зала, която се  е оказала тясна за всички желаещи да се запознаят с различните музикални инструменти. Затова сега залата е по-голяма, програмата е специално подготвена, като диригентът Димитър Христов е добавил и онези песни, които (както се оказало) децата от някои училища знаят, за да могат да ги изпеят "с оркестър". И тъй като почти навсякъде в детските градини се изучават народни танци, на финала на концерта ще се изиграят и няколко хорà.
В сутрешното ни "Радиокафе" гостува Петя Цветанова, която се занимава с образователната програма на съставите на БНР вече няколко години. Тя специално благодари на всички момчета и двете момичета от народния състав, които с такава радост и желание откликнаха и които по толкова интересен начин демонстрират на децата възможностите на народните инструменти. Това са истински виртуози, най-добрите от цяла България, убедена е Петя Цветанова. Тя даде за пример една от дамите в състава - Христина Белева, която свири на гъдулката със смайващо майсторство. Всеки се подготвя специално за децата - миналия път те са били силно впечатлени от демонстрация на различните звуци от природата, които може да имитира кавалът. Петя Цветанова припомни, че музикалната образователна програма на БНР е напълно безплатна, на събитията в нея могат да присъстват както цели класове или групи, така и отделни родители с техните деца. Ако искате да участвате - пишете на Петя, tsvetanova@bnr bg или се обадете на 0884 498810. Със сигурност ще си тръгнете обогатени, усмихнати и пак ще искате да дойдете с децата си.

Следващата среща с децата е на 26 януари, ден преди големия концерт на Симфоничния оркестър на БНР със солист Миша Майски - един от най-големите виолончелисти на нашето време и ще протече под мотото "Честит рожден ден, Моцарт".

Чуйте повече в разговора на Лили Големинова с Петя Цветанова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!