Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Сърбия и Косово отново изостриха тона по между си - докъде ще доведе полемиката между тях

Висар Дуричи: Балканските общества се отказват от национализма

Фото: ЕПА/БГНЕС



Признаци за ескалация на напрежението в Косово и региона няма. Това заяви пред "Хоризонт“ журналистът от Прищина Висар Дуричи след обвиненията на косовския президент Хашим Тачи към Сърбия, че се опитва да провокира криза в Западните Балкани:

Досега няма индикации за ескалация, която да доведе до началото на нов конфликт. И в момента всички балкански народи работят много в посока членствоти си в Европейския съюз. Всички усилия, положени през последните години за реформа в съдебната система, за борба с корупцията, за приемане на ново законодателство и изпълняване на критериите за членство в ЕС, отслабиха значително националистическите партии.

Във всички балканските страни тези партии имат малка подкрепа. Нямат влияние върху резултатите от изборите нито в Косово, нито в Сърбия, нито дори и в Македония. Национализмът утихва. Например в Македония традиционно албанците гласуват за албански партии, докато при последните избори много от тях подкрепиха македонски партии. Тоест обществата в региона се опитват да се интегрират в ЕС и НАТО и постепенно се отказват от национализма. Това е един добър сигнал - може да има провокации, но изглежда, че няма да има нов конфликт на Балканите.

Влакът, който беше планиран да потегли от Белград миналата седмица, е част от многото провокации от страна на сръбската държава към Косово, смята Висар Дуричи:

ЕПА/БГНЕСПървоначално започнаха със строежа на стена в северната част на Митровица, последва арестът на бившия премиер Рамуш Харадинай. Поредната провокация бе опитът за пускане към Косово на влак със сръбски религиозни и националистически символи, които същевременно са обидни за Косово. Пореден опит за провокация, който приключи със спиране на влака и връщането му обратно.

Отговорът на правителството в Прищина бе даден още в събота с изпращане на специалните полицейски части. Те са отговорни за спирането на влака и така - за запазването на суверенитета на Косово. Това бе един неизбежен отговор, който според мен бе адекватен и даде резултат - влакът се върна обратно и повторно не е тръгвал.

За "Хоризонт“ Игор Симич, който е общински съветник от "Сръбска листа“ в северната част на Митровица каза, че провокацията е дело на властите в Прищина. Представители на Косово и Сърбия бяха поканени във вторник в Брюксел, за да продължат диалога. Като основна пречка пред разбирателството Симич посочи отказа на косовските албанци да признаят Общността на сръбските общини според споразумението от 2013 година:

Сега, когато до местните избори в Косово остават само няколко месеца, а до парламентарните година, никой албанец няма да си позволи да направи нещо, което да подобри живота на сърбите в Косово. Защото в публичното пространство на всяка отстъпка към сърбите се гледа като на отрицателна политика спрямо албанците.

Цялото интервю с Висар Дуричи и с Игор Симич можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!