Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Българинът Тома Михайлов гради школата по фагот в Перу

Тома Михайлов

За пореден път камерният ансамбъл „Софийски солисти“, ръководен от проф. Пламен Джуров, проправи нови пътеки пред публиката, която с любопитство и ентусиазъм посреща българските и световни премиери в програмите на състава. На 15 януари на родна сцена гостува фаготистът Тома Михайлов, който вече повече от 20 години живее и работи в Перу, а търсенията му като изпълнител са насочени към популяризирането на музика от перуански автори, създадена за солиращ фагот. В много от случаите самият той е вдъхновител за написването й.

В изпълнената с много хора Софийска градска художествена галерия в неделната вечер звучаха Увертюра и Концертино за фагот и оркестър от Алехандро Нуниес-Аяука. 74-годишният перуански композитор в момента живее в Швейцария, но често в музиката му се прокрадват типични национални мелодии, напомнящи за фолклора на страната. За топлото отношение Тома Михайлов се отблагодари на публиката и с бис, който стана повод да разкаже за интересните превъплъщения на нетипични за Перу жанрове като валс и полка, привнесени от емигрантите от централна Европа.

Тома Михайлов е роден в София и започва музикалното обучение с проф. Васил Павлов. После завършва с отличие Санктпетербургската консерватория и работи в Оркестъра на Санктпетербургското радио. По-късно учи и в Мадрид.

По време на едно от турнетата си в Латинска Америка той открива красотата, изразителността  и енергията на перуанската музика и разнообразието й в съвременните жанрове. В Перу работи в Националната консерватория и ръководи специалностите фагот, камерна музика и дирижиране. Дълги години е солист на Националния симфоничен оркестър на Перу, а също така във Филхармония Лима и оркестъра на "Пролирика" - Националната опера в Лима.

Заема поста музикален директор на Младежката опера "Бел Канто " и е директор на музикалния отдел в колежа "Санта Мария“. Преподава и ръководи първия Мастер по музикология в Перуанският католически университет.

Свири като солист и преподава майсторски класове в Мексико , Аржентина и Чили.Изпълнява първите перуански произведения за фагот и оркестър,фагот и пиано,дървен духов секстет и много други произведения, написани за него, с премиери в САЩ, Мексико, Аржентина, Италия и Австралия.

В продължение на повече от 20 години работи с перуански композитори от всички жанрове. Сега, по време на гостуването си в България, записа пиесите за първия в историята на Перу компактдиск с авторска музика за фагот.

Чуйте в звуковия файл интервюто с фаготиста Тома Михайлов и негови изпълнения на перуански произведения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!