Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Пламен Джуров - за смелостта и предизвикателствата в музиката и за виенската програма на "Софийски солисти" тази вечер

Тази вечер най-добрият ни камерен състав - "Софийски солисти" - излизат за втория си концерт през новата година. Той е под надслов "Виена - позната и непозната". Програмата (по думите на диригента на Солистите Пламен Джуров) е "предизвикателна в исторически план". Представят се творби на композитори от края на 18 и началото на 19 век - Моцарт, Хайдн, Салиери, Шуберт и "едно по-късно, но пък емблематично за Виена произведение от Йозеф Щраус".

Много ярък е солистът - едва 16-годишният китарист Георги Димитров. "Абсолютно откритие!' - категоричен е Пламен Джуров. И продължава с похвалите - "на тази възраст така да свири, толкова акуратно, толкова музикално, толкова точно". Той изпълнява един сравнително неизвестен за широката публика концерт за китара от Фердинандо Карули (от същия исторически период), композитор, който е прекарал по-голямата част от живота си в Париж. Така че, географската територия се "разширява".

От друга страна, по време на концерта може да се направи интересна съпоставка между авторите, творили в еидн период и наблизо един до друг - какви са били различните подходи, виждания, търсения. Този виенски концерт идва за "Софийски солисти" след голямо (и за щастие, традиционно) турне в Япония и една програма с южноамерикански "уклон". Тук Пламен Джуров се усмихва и коментира, че музиката е едно от средствата за преминаване през времето и географията с лекота. Защо да не се възползваме от това предимство по-смело и по-рязко?!

Чуйте цялото гостуване на проф. Джуров в сутрешното ни "Радиокафе" - ще научите повече за концерта, но ще чуете и мнението на именития диригент и композитор за "безумната идея" оперите да се изпълняват на български език и за ширещото се невежество сред тези, които се очаква да ни представляват. Особено в културната сфера. В която "Софийски солисти" отдавна са си извоювали фантастично реноме, което продължават да доказват с всеки свой концерт. Елате тази вечер в голямата зала на Военния клуб в 19 часа за да се убедите сами.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!