Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Слънчев джаз+ на 29 януари:

Кийт Джарет свири Бах, Дитер Илг – Бетовен, композиции от компилацията "Сагата на V-disc"

| обновлено 30.01.17 9:21
Кийт Джарет
Фото: ЕСМ
Началото е с три парчета на автори, напуснали ни преди повече от 70 години и включени в компилацията "Сагата на V-disc" (плочите за американските войници зад граница). Не е излишно да напомним, че това е единственото място, където могат да се изявяват американските джазмени по време на една друга сага – битката между дружество на музикантите и издателите, лишила радиоразпространителите от нова музика (записана след 1 август 1942).

Кризата е непряко следствие на големия разрив между дотогавашния монополист в авторските права в САЩ ASCAP с радиомрежите след искането за петкратно увеличение на таксите на последните.
Завършекът е със създаването на алтернативното дружество BMI и съответното им намаляване впоследствие, но за големия печеливш – Глен Милър, в следващото предаване.

Бах за някои е първият истински джазмен заради импровизационната свобода, която струи от произведенията му. Добре темперираното пиано под пръстите на Кийт Джарет е само едно от доказателствата. След него немският басист Дитер Илг ни дава израз на своето виждане за Бетовен – също позволяващ максимална импровизационна свобода. Сати също е обект на възхита от страна на джазмени от цял свят – от перуанците Чича либре, през последния проект на Мичел Камило и Томатито до втората част на Маре нострум на Паоло Фрезу.

Финалът на Слънчевия джаз+ също е с любимия ни сардински тромпетист като гост на Нюен Ли и разходката из Виетнам с традиционни композиции в компанията също на японската майсторка на кото Миеко Миязаки и индийския таблист Прабху Едюар. Албумът на Нюен "Ха Ной дуо" с Ньо Хон Куан е със специално разрешение за излъчване от БНР заедно с другата авторска музика на френско-виетнамския композитор и китарист. 

Още – в кураторските плейлисти в интернет платформата на БНР –  Радио Бинар, в рубриката подкаст/джаз+.

Нощта е млада!

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!