Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Георги Черкин спасява откриването на Зимните музикални вечери в Пазарджик

Пазарджишкият симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров
Фото: Пламен Христов

За 42-ри път, от 26-и до 29-и януари в Пазарджик ще се проведат Зимни музикални вечери на името на проф. Иван Спасов. Установената вече традиция е концертите да са общо четири, да има участие на млади музиканти и на именити гости от чужбина, и първа да звучи Рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров в концерта по откриването, който е с участието на Пазарджишкия симфоничен оркестър под диригентството на Григор Паликаров.


В интервюто си за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" маестрото съобщи първо новината, че цигуларят Светлин Русев е трябвало да откаже своето участие поради форсмажорни обстоятелства. Това е довело до поканата към пианиста Георги Черкин, който в толкова кратък срок - само с два дни предизвестие, се е съгласил да замине за Пазарджик и да изпълни като солист Концерт за пиано и оркестър №2 от Сергей Рахманинов в четвъртък вечер. Благодарен съм на Жоро (Георги Черкин), който каза, че за мен и оркестъра ще го направи. Не веднъж сме свирили както с него, така и със Светлин, но се надявам на един хубав концерт, който ще бъде допълнен, освен от традиционната Рапсодия "Вардар" в началото, която е запазената марка на откриването на фестивала, и с Богатирската симфония на Бородин, която доста отдавна не е звучала и мисля, че е изпаднала в леко медийно затъмнение, затова реших да я направим тази година, заяви Григор Паликаров - диригент на Пазарджишкия симфоничен оркестър.

Вторият симфоничен концерт ще бъде в неделя под диригентството на Харис Илиадис от Гърция и солисти от оркестъра, а в петък и събота концертите са камерни: в Пазарджик ще се представят Софи Дартигалонг - първи фаготист на Виенската филхармония, Селин Моане - първи обоист на Дрезденската държавна капела и Мария Принц - пиано, както и солистката на Софийската национална опера Габриела Георгиева в партньорство с пианиста Милен Станев.

Още подробности за фестивала в Пазарджик чуйте в звуковия файл - в интервюто с диригента Григор Паликаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!