Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Доц. Ваня Юрукова в "Часът на здравето"

Над 18 100 души умират в България годишно заради дишане на мръсен въздух

1% от населението на Европа е у нас, а сме отговорни за 2,5% от замърсяването с ФПЧ

Фото: greenpeace.org/bulgaria
През последните месеци еколози и лекари в цял свят изразиха тревогата си от завишаване на замърсеността на въздуха. Над Пекин е обичайна гледката на смог и мъгла от производство и автомобили. В Париж и доста други европейски градове също бяха отбелязани тревожни стойности на наситеност с фини прахови частици (ФПЧ), азотен и серен диоксид…

Дори в някои столици на Стария континент се предприеха конкретни мерки за ограничаване ползването на автомобили.

В началото на годината и в София бяха регистрирани високи концентрации на атмосферни замърсявания във всички станции, които контролират фините прахови частици – в районите „Младост”, „Надежда”, „Дружба”.

СнимкаОсвен използването на твърдо гориво /като въглища/, автомобилният трафик и някои производства, допълнителен принос към замърсяването с прахови частици в това време на годината оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната като образуването на мъгли и ниската скорост на вятъра…

Съвсем естествено тези факти ни отведоха в Специализираната болница за лечение на белодробни болести „Света София” в столицата.

Наш събеседник там е доц. Ваня Юрукова- специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия, член на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести и зам.-директор на лечебното заведение.

  • Шалът е механична преграда пред ФПЧ, но в дни с повишена запрашеност е по-добре да не стоим дълго на открито. Марлените маски не бива да се носят с часове, защото концентрират замърсители.
  • Според статистиката, цитирана в сп. „Лансет“ и от доц. Юрукова, 5-те най-запрашени български града са Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник.

Чуйте какво представляват ФПЧ, кои са източниците им, до какви здравословни проблеми може да доведе по-продължителното излагане (и дишане) на замърсен въздух, какво трябва да бъде поведението ни в дни с повишена запрашеност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!