Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Любомир Стефанов: Британският парламент ще подкрепи задействането на чл. 50 от Лисабонския договор

Свръхамбицията на Великобритания обаче може да се окаже причина за доста бъдещи проблеми на Острова

Фото: личен архив

Вчера и днес британските депутати разглеждат проектозакона за стартиране на процедурата по напускане на ЕС, внесен от правителството на страната. Как ще гласуват те и ще получи ли кабинетът на Тереза Мей зелена светлина за BREXIT? Потърсихме за коментар политолога Любомир Стефанов.
Той определи дебатите в зала като динамични, живи, но и предсказуеми. Според него е ясно, че основният двигател на подкрепата към премиера са депутатите от Консервативната партия, а гласуването по-късно през деня ще покаже разцепление в средите на Лейбъристите. Финалната сметка обаче ще бъде в полза на поддръжниците на задействането на чл. 50-ти от Лисабонския договор като това тяхно решение ще даде началото на поредица от драматични моменти за Тереза Мей. Любомир Стефанов прогнозира, че една от първите последици за Великобритания ще бъде насрочването на нов референдум в Шотландия за излизане от Обединеното кралство, а втората ще бъде свързана с отслабените позиции на Лондон при предстоящите преговори с Брюксел.
Какви са шансовете на Шотландия да остане в Общността? Защо испанците не са доволни от това развитие на пробелема? Какво в поведението на Великобритания ядоса белгийския крал? И коя мисъл на баронеса Тачър обобщава най-добре британската дилема? Повече чуйте от разговора в звуковия файл с Любомир Стефанов от сутринта.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!