Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Шестгодишна присъда за машиниста, обвинен за ЖП катастрофата на Калояновец

Фото: БГНЕС

Шест години лишаване от свобода получи Христо Тиляшев – локомотивният машинист, обвиняем за катастрофата на гара Калояновец от 12 юли 2014 година.

При дерайлирането на бързия влак София - Варна тогава загина неговият колега Венко Тодоров, а четирима от пътниците получиха наранявания. Това е втора присъда на първа инстанция срещу Тиляшев, след връщането на делото от Апелативния съд в Пловдив за разглеждане от друг съдебен състав. Предишният осъди локомотивния машинист на 8 години и 6 месеца затвор. В 15-дневен срок присъдата ще бъде обжалвана пред Апелативния съд в Пловдив.

Съдия Марияна Христакиева осъди Тиляшев за престъпление по непредпазливост и го лиши от правото да упражнява професията „локомотивен машинист“ за срок от 8 години след влизане на присъдата в сила. Съдът отхвърли обвинението на прокурор Ваня Меранзова, според която  престъплението е особено тежък случай.

Според един от адвокатите на обвиняемия – Венцислав Димитров първи на мястото на произшествието са пристигнали служители на Министерството на транспорта, БДЖ и НКЖИ, а не следователите. Адвокатът посочи още, че има системен проблем при разследване на ЖП катастрофите в България. Той се позова на открита пред Европейската комисия процедура за конфликт на интереси заради факта, че Бойчо Скорбански, ръководител на звеното за разследване на тежки транспортни произшествия, е подчинен на министъра на транспорта.

Още по темата - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!