Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Виолета Радомирска: Да си добър певец не означава, че си добър преподавател

Красимира Стоянова - певицата, която успява да ме превърне отново в слушател

Виолета Радомирска
Фото: личен архив

Тя е родена в София, завършила е Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а от 1999 г. живее и работи предимно в Швейцария. Младата оперна певица е Виолета Радомирска, която от няколко дни е в София, за да участва в "Opera gala" на Софийската филхармония. Концертът беше снощи и разбира се, мина успешно. Всъщност по препоръка на артистичния съветник във Филхармонията Красимира Стоянова са поканени и двамата солисти - Виолета и Красен Карагьозов.

Виолета Радомирска казва че не идва често за концерти или спектакъли в България, защото дълго време никой не е знаел за нея. Не е обидена от това, по-скоро смята че вината е нейна. С обич и благодарност говори за своята учителка - известната оперна прима Александрина Милчева, благодарение на която е станала певица. Не спестява възхищението си и към големите оперни певици Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Дарина Такова, наричайки ги свои вдъхновителки. Категорична е, че "те имат сърцето, желанието и времето да водят, да учат и помагат на нови певци, и  не проформа, а с искрена страст. Това е много показателно за желанието да подадеш ръка на следващото поколение".

Да си добър певец, не те прави автоматично добър преподавател. Трябва да имаш ушите, интуицията, емпатията и способността да откриеш дефектите в звукоизвличането, убедена е Виолета Радомирска.

С усмивка отбелязва, че би била щастлива, ако някой ден започне да преподава. Ще бъде тъжна обаче, ако не става за тази работа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!