Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Новият екип на МОН представи приоритетите си

Фото: БГНЕС


Подготовката на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема в гимназиите след 7-ми клас. Това са основните приоритети, които представи министърът на образованието Николай Денков

Друг приоритет на новия екип на Просветното министерство е актуализацията на стратегията за развитие на научните изследвания, каза министър Денков:

Стратегията за научни изследвания е основното неизпълнено предварително условие, свързано с оперативна програма "Наука и образование". Ако до 30-ти юни не бъде прието от Европейската комисия, това означава, че оперативната програма има проблеми.

Следващ приоритет е изменението на закона за развитие на академичния състав, защото, по думите на министър Денков, липсват критерии за академичното развитие.

Четвърти приоритет е оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която не върви както очакваме ние и обществото, каза Николай Денков. Той уточни, че до момента разплащанията по програмата са едва 2,8 процента от бюджета ѝ в третата година от нейното изпълнение и, ако има проблем при работата на екипа на Меглена Кунева, то той е по оперативната програма. Също и изоставането на подзаконовите актове в областта на средното образование.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Александра Михайлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!