Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Продължава събирането на доказателства по разследването на инцидента в "Брикел"

Фото: БГНЕС

Събираме всички относими доказателства, за да докажем, че действително имаме полаган труд съгласно нормите на Кодекса на труда и да обявим трудово правоотношение. Дори и при смърт на работника, това е записано в Кодекса на труда. Това заяви за предаването "12+3" Елена Желязкова, началник на отдел в Областната инспекция по труда, по повод фаталния инцидент в ТЕЦ "Брикел" в град Гълъбово. На 18-и януари работник, нает на граждански договор, загина при трудова злополука в ТЕЦ-а в град Гълъбово по време на почистването на съоръжението за пречистване на серни газове. Петима души бяха ранени.

В момента говорим за гражданско-правно отношение, докато не се произнесем, че има трудово. Правоотношението става трудово, когато ние го обявим, но трябва да съберем всички относими доказателства относно полагания труд: свидетели, показания, работодател, дали възложителят фактически и реално е бил работодател. Има неща, които от юридическа гледна точка трябва да ги изясним и до последния детайл, за да обявим трудовото правоотношение като такова. Самото обявяване на трудовото правоотношение само по себе си носи административно-наказателна отговорност.

Според специалисти замърсяването на сероочистващите инсталации и необходимостта от почистване зависи от много фактори, включително и използваните суровини и материали. Въпреки изграждането на инсталацията и инцидента ТЕЦ-ът няма да може да покрие най-новите европейски екологични изисквания.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!