Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Думата на специалиста

Д-р Райна Стоянова: Водата ни поддържа здрави и млади

Младост е синоним на хидратираност, обяснява експертът по здравословно хранене

3
Фото: Архив

Да, сезонност има, но вода трябва да пием целогодишно. През зимата тя също трябва да присъства в ежедневието ни – по 2 литра на ден, категорична е д-р Райна Стоянова – експерт по здравословно хранене. - По този начин се стимулира детоксификацията на тялото. Водата „гони“ бактерии и вуруси, ако са навлезли в организма. Хидратацията е важна и за профилактиката, и за по-лесното и успешно лечение.

Водата има антиейджинг ефект, помага за метаболизма, без да приемаме „празни“ калории, които се съдържат в други течности – сокове, например.

Младост е синоним на хидратираност.

С напредване възрастта, процентното съдържание на вода в организма намалява.

Ако пием вода колкото е необходимо, всички органи и системи се чувстват в кондиция – бъбреци, черния дроб, храносмилателната система като цяло, кожата…

Нормата, нуждата от вода зависи от пола, от възрастта, от преминати болести.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Райна Стоянова и ще научите каква вода е добре да пием, защо е препоръчително да сменяме минерална с изворна, какво значи „воден удар“, как работодателите могат да помогнат за стимулиране на умствената дейност на служителите си, пълнее ли се от газираната, влияе ли пластмасовата бутилка върху свойствата и т.н.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея