Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Днес е Европейският ден на бароковата музика - да празнуваме!

Фото: earlymusicday.eu
На 21 март е роден един от най-големите композитори в историята на музиката - Йохан Себастиан Бах! Каквото и да кажем за него, ще е малко - значим, основополагащ, изключителен... За него Бетовен е възкликнал  - "той не е поток (това е значението на името на композитора на немски), а цял океан"! Роден в Айзенах в семейство на музиканти, Бах е живял 65 години - живот, богат на музика, отгледал голямо семейство, също предимно музиканти. След смъртта му музиката е доста (по)забравена и е възродена благодарение на Феликс Менделсон.
От 2013 година 21 март е и Европейски ден на ранната музика (European Early Music Day) - едно определение, в което влиза музиката от барока, Ренесанса, Средновековието... Един език, многопластов и богат, който звучи актуално и днес - това споделя в специално интервю за Радио София Петер Понтвик, който е директор на Стокхолмския фестивал на ранната музика и един от двигателите на инициативата за европейския ден на тази музика. Той е роден в Дания, учил е в Аржентина, има интерес към южноамериканския барок и широк поглед към света на музиката някога и днес. Чуйте какво разказа той - за събитията тази година (над 100 концерта в 20 държави), за паралелите не само в музиката, но и в архитектурата, живописта и театъра между епохата на барока и нашето съвремие и за неувяхващата красота и богатство!
Така че да празнуваме - да слушаме музиката на Бах, на Хендел, на Вивалди, Пърсел, Корели, Монтеверди, Телеман, Скарлати...
Ще разберете защо тя преминава с лекота през времето и ни "говори" и днес!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!