Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Българка свири в ансамбъла "Виртуозите на Миланската Скала"

"Виртуозите на Миланската Скала" идват в София за концерт на 27 март от 20 часа в зала 1 на НДК.

В състава има и българско участие - това  е цигуларката Евгения Станева, която свири с елитните музиканти на Миланската Скала от 2003 г. Тя завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив, в класа по цигулка на Дарина Данкова. По-късно продължава образованието си във Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства под ръководството на проф. Михаел Фришеншлагер. Българската гордост в състава на Миланската Скала специализира в Консерваторията "Тибор Варга" в Сион, Швейцария, със самия проф. Варга и проф. Франческо Де Анджелис, който също идва в София с "Виртуозите на Миланската Скала"  като техен концертмайстор и солист.

През 2003 г. Евгения Станева получава диплома и почетна грамота и от Консерваторията „Бруно Мадерна“ в Чезена, Италия. Завършва магистратура в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано, в класа по цигулка на проф. Джиджино Маестри и стартира кариерата си в прочутия оперен и филхармоничен оркестър на Миланската Скала, където през 2007 с конкурс печели постоянна позиция. Талантливата цигуларка очаква гостуването в София с нетърпение и определя свиренето пред родна публика като по-вълнуващо и по-отговорно от всеки друг път.

В зала 1 на НДК "Виртуозите на Миланската Скала" ще свирят за първи път, като подготвят произведения от емблематични за италианската класика композитори - Росини, Доницети, Паганини, Витали и Рота. Солисти на оркестъра ще бъдат прочутият цигулар Франческо Де Аджелис и виолончелистът Сандро Лафранкини.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Евгения Станева за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!