Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Богдан Арабаджиев е свещеник, който 35 години е бил полицай

Богдан Арабаджиев
Фото: Здравка Маслянкова

Три десетилетия преди да бъде ръкоположен за свещеник отец Богдан Арабаджиев от Лясковец е бил криминалист.

Аз съм един обикновен човек. С нищо не мога да кажа, че съм герой или някакъв супермен, или пък супер свещеник, или супер полицай. Просто бях един човек, който си вършеше задълженията съвестно, често и почтено.

Това е отец Богдан Арабаджиев от Лясковец. 31 години преди да бъде ръкоположен за свещеник е бил криминалист, експерт в лаборатория и барета в отряда за борба с тероризма.

По принцип работата на полицая е благословена от Бога. Той е оторизиран да осигури физическото спокойствие на хората. Друг е въпросът, че полицията вече в последните времена се употребява от властимащите, то винаги е било така, за техните цели и функции. В известен смисъл те и кадруват в полицията и назначават техни хора, както виждаме – най-тъпите, най-глупавите, за да могат безропотно да изпълняват поръчките им и задачите им. А в църквата не е така. Преподавам на хората това, което е написано в книгите, онова, което е разпредено. Тук няма конюнктура, няма някакви политически  цели, няма нещо друго. Бог е нашият началник, на него се кланяме, на него се молим. Цялото богослужение е изградено върху молитви. 

Бившият криминалист Богдан Арабаджиев казва, че от дете е бил религиозен под влияние на баба си. В Лясковец е свещеник от близо две десетилетия. Към края на полицейската си кариера, за която твърдо отрича, да е била милиционерска, разказва, че при един от преживените инциденти при залавяне на престъпник и последвалото стълкновение бил намушкан с кол в лявото рамо.

За поста, в който сме преди Великден, полицаят-свещеник Богдан Арабаджиев от Лясковец казва:

Постът не е хранителен, той е духовен – едно самовглъбяване в семейството, една изолация от света.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!