Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Д-р Цветелина Великова: С движение на открито най-добре се справяме с пролетната умора

4
Фото: Ани Петрова

Понятието пролетната умора се употребява често, но дори и специалистите се затрудняват да го дефинират – дали е просто състояние – „на тялото и духа“, дали е афективно разстройство, игра на хормоните, или… все пак болест, за която е трудно да се предпише лечение.

Обикновено се появява и трае от средата на март до средата или до края на април. Оплакванията са: общо неразположение, сънливост, чувство за изтощение, тежест в крайниците, замайване, раздразнителност, главоболие, намалена концентрация, често прозяване, дори храносмилателни смущения и други.

За пролетната умора, за връзката на продължителността на деня и нивата на мелатонин (и как те се отразяват за справянето със стреса); за съпротивлението на организма след зимния забавен метаболизъм да премине към по-активен цикъл; за противодействието с хранене, движение, разходки на слънце и въздух, за ролята на т.нар. адаптогени (като жен-шен например), както и водните процедури като масажи разяснява д-р Цветелина Великова. Тя работи в Медико-диагностичната лаборатория по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и е асистент в Медицинския университет в София.

Чуйте разговора с нея.

А ако сте сред хората, които усещат подобни признаци, но тези оплаквания продължат след края на април, д-р Великова съветва да се обърнете към личния лекар или специалист, защото симптомите може да се дължат не на пролетна умора, а на конкретно заболяване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея