Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Деня на пианото - 29 март - Балчик стартира кампания за закупуване на нов концертен роял

Фото: Академия Класика

29 март е 88-ият ден от годината, затова през 2015 г. е избран да бъде отбелязван като Световен ден на пианото, което има 88 клавиша.

Денят на пианото бе избран специално за оповестяването на нова инициатива - фондация "Академия Класика", която е организатор на международния фестивал "Дни на класиката в Балчик", стартира кампанията Piano24 за събиране на средсва, с които да бъде закупен нов концертен роял за нуждите на града. Той ще се съхранява в новата камерна зала на четвъртия етаж на туристическия център "Мелницата", наскоро реновиран, климатизиран и открит за гостите на Балчик.

Община Балчик и лично кметът на града Николай Ангелов, както и много известни български творци застават зад идеята и ще подкрепят кампанията: клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Борислава Танева - пианистка, заместник-ректор на НМА "Проф. Панчо Владигеров", Венета Нейнска - пианистка, създател на "Модо България", Теодосий Спасов - кавалджия, директор на "Музикална къща БНР" и мн. др.

В рамките на фестивала "Дни на класиката в Балчик" (22 - 29 юли 2017) ще се проведе един Пиано ден. Той ще бъде на 25 юли и ще има за цел чрез истински маратон от културни събития, свързани с пианото, да предизвика интерес сред гостите на Балчик и тяхната съпричастност. Предвиждат се Концерт на възглавници, рисуване на клавиши по крайбрежната алея, майсторски клас по пиано, концерт с участието на големите български надежди Надежда Цанова, Виктория Василенко и Светослав Тодоров, късна вечерна кинопрожекция.

Вече има и банкова сметка, където ще се събират средствата за новия роял:

Уникредит Булбанк
BG70UNCR70001522888431

Разработва се и сайтът piano24.org.

Още интересни подробности чуйте в интервюто със Сава Тихолов, излъчено в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!