Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БСП анализира изборните резултати и чертае стратегия за 44-тото НС

Корнелия Нинова пое отговорността за изборната загуба на левицата

Корнелия Нинова
Фото: БГНЕС

Националният съвет на БСП се събра, за да обсъди резултатите от парламентарните избори и да очертае целите на парламентарната група в 44-тото Народно събрание. Председателят на БСП Корнелия Нинова поиска вот на доверие:

Ние постигнахме прекрасен резултат, но загубихме тези избори. Отговорността се носи в първо лице единствено число. Аз поемам отговорността за загубата на тези избори. Искам от вас вот на доверие. Ако не го получа се оттеглям и избираме нов председател с общопартиен избор. Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези един милион българи и за България, която трябва да променим.

Заседанието на националния съвет на БСП започна с приемане на декларация срещу поскъпването на природния газ във второто полугодие на тази година. Според социалистите, това ще увеличи бедността и затова те се обявиха против непазарното  повишаване на цената. С декларация БСП призова Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа решението си. Настоява се също така за персонална отговорност на редица лица, включително на бившия енергиен министър Теменужка Петкова и на настоящия Николай Павлов.

Сергей СтанишевСпоред лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, БСП трябва да поеме водеща роля в европейския дневен ред на България и партията има достатъчно основание за самочувствие.

Станишев посочи, че голяма коалиция между БСП и ГЕРБ не е вариант и допълни, че няма натиск от страна на Брюксел, по-специално от ПЕС, за подобна коалиция.

Сергей Станишев смята, че за Европейската народна партия ще възникнат редица въпросителни при евентуално участие на патриотите в едно коалиционно управление с ГЕРБ. 

БСП ще отидат на разговори с ГЕРБ, ако получат покана, но заради принципни различия, коалиция не може да има. Това каза след пленума на БСП Таско Ерменков:

Какви преговори с ГЕРБ? Широка коалиция към дадения момент няма да има и не може да има, при условие, че имаме такива идейни различия с тях. Просто нямаме съвпадения в програмите, за да намерим компромисни сечения. Предполагам, че ако ни поканят, ще отидем да им го кажем като възпитани хора. Иначе неканени как да отидем?





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!