Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Якоб ван Бейлен - великотърновецът от Холандия

| обновлено 31.03.17 19:18
Якоб ван Бейлен
Фото: Здравка Маслянкова

Холандецът Якоб ван Бейлен, за когото великотърновци казват, че е по-българин от много българи,  живее у нас от 10 години, а в старопрестолно Велико Търново е от три. Влюбването му в България се случило преди половин век, когато като хипар и студент по философия тръгнал на стоп от Холандия към Индия, решавайки пътят му да мине през нашата страна.  Емоцията била голяма и след това много пъти холандецът отново се връщал в България.


68-годишният мъж е завършил авиационна електроника, математика и философия. През 1997 година си купил къща в Котел, започнал да се занимава с туризъм и издателска дейност, интересува се от фолклор, изкуство и литература. Сега Якоб ван Бейлен живее до къщата на Петко Славейков в старата столица и казва, че той е неговият житейски учител.


Преди две години холандецът беше кандидат за общински съветник във Велико Търново. Получи 180 гласа и не успя да влезе в местния парламент, но продължава да е социално и политически активен. На парламентарните избори на 26 март нямаше право да гласува, но има свое мнение и анализ за резултатите. Според него има три политически изненади.

По-голямата разлика между ГЕРБ и БСП – това е първата изненада. Втората – по-малко за „Воля“, от който очаквах. Третата е много повече от прогнозите за „Да, България –Зелените“. Прогнозите бяха 1 %, а сега са 3 %.


Повече от разказа на Якоб ван Бейлен слушайте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!