Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Николай Денков: Да се въведат процедури против научно плагиатство

Проф.Николай Денков
Фото: БГНЕС

Да се въведат процедури, които установяват научно плагиатство и какви да са последствията. Това предвижда проектът за изменение и допълнение на Закона за развитие на академичния състав, представен от министъра на образованието Николай Денков.

Ако се установи, че даден учен е откраднал чужд труд, той може да бъде освободен от академична длъжност или докторската му степен да бъде отнета. Предложението е - при сигнал за научно плагиатство министърът на образованието да определя научно-експертна комисия, която да изготви анализ за наличие или липса на плагиатство.

Такава възможност ще има както при провеждане на процедурите, така и след получаването на научна степен и заемане на академична длъжност, обясни образователният министър: 

През последните години бяха създадени такива софтуерни продукти, които позволяват да се види сравнително лесно дали има копирани текстове. Това, което е по-трудно, но е също много важно, е дали има взети чужди идеи, които са представени като свои и затова дефиницията, която използваме за плагиатство, е свързана и с това дали имаме съществен принос на това, което е изкопирано в научната дейност. Предвидени са доста тежки санкции за хората, за които бъде установено по съответния ред наличие на плагиатство със съществен принос. Ако те заемат академична длъжност, те трябва да я освободят, ако те са придобили научна степен на тази база, те трябва да я загубят. Аз искрено се надявам, че ще има политическа воля това да бъде прието.

Още детайли по темата - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!