Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Първолаци с мустаци в училището в павликенското село Батак

Фото: Здравка Маслянкова

В училището в павликенското село Батак до обед четат и смятат се учат децата, а следобед на чиновете сядат първолаци с мустаци.

За 600 учебни часа закъснелите ученици трябва да усвоят знанията от първи до четвърти клас. Повечето от тях отсега искат да продължат с писмото и четмото и да вземат диплома за основно образование. От един месец всеки делничен следобед те сядат на чиновете в основно училище "Св. св. Кирил и Методий“. За първи път ограмотителни курсове в школото имаше преди две години, разказва директорът Шенай Нуриев:

Кандидатствахме за втори път, защото имаше интерес от хората в селото. Целта, която си поставихме и аз, и колегите ми е да дадем шанс по този начин на хората от селото да постигнат някакви резултати и да имат някаква реализация в живота.

Общо 3343 неграмотни и слабограмотни хора участват в курсовете за ограмотяване по проект "Нов шанс за успех“. Обучението се провежда в 123 училища в страната, едно от тях е в село Батак.

76-годишният Асен Асенов е най-възрастният първокласник в Батак:

Нямаше възможност тогава да уча. Нямаше кой да ме поддържа. Майка почина, татко почина, сам съм бил. Не можах да завърша. Мога да чета и да пиша, знам буквите, мога да чета. Със сметките малко съм по-зле. Искам да продължа, да си взема образование, да се уча долу-горе. Най-интересно е луната. Да знам на къде се движи луната.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!