Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Казусът "Бедечка" отново на дневен ред

Фото: "Запазете Бедечка"


Временна комисия в Общинския съвет в Стара Загора се опитва да разреши строителство в парк "Бедечка", предупреждава в позиция гражданското сдружение "Да запазим "Бедечка".

През септември миналата година Общинският съвет почти единодушно прие предложението на кмета да се запази парка в максимална степен. Вече е готов и устройственият план, който предвижда максимално количество зелени площи. Две комисии в парламента с единодушие приеха и мораториум за строителство в "Бедечка".

Сега обаче е създадена временна комисия в Общинския съвет, която да изработи варианти, в които парчета от парка се определят за застрояване. Това противоречи на решението на същия този Общински съвет – да се запази паркът максимално, коментират гражданите:

Бърза проверка в кадастъра може да покаже, че половината от застроената площ на тези сгради не фигурира там. Това са едни много интересни сгради, за които трябва да се поразследва как и защо са се появили там. Експертният съвет каза само на проектантите – изработете и втори вариант. И проектантите изработиха и втори вариант. Сега имаме два варианта за запазване на парка, изработени от изключителни специалисти, и сега оставаше това да се приеме в Общинския съвет, но точно след като минаха изборите обаче, всичко, което е съвсем по процедура, беше преустановено в периода на междувластие, сега изведнъж се появява една временна комисия. Тази комисия съдържа едни от най-отявлените противници на парка в годините и сега временната комисия щяла да изработва варианти, обсъжда четири варианта, ще обсъжда колко струва отчуждаването, и сега всичко изглежда, че започва отначало, коментира Първан Симеонов от неформалната група за защита на парк „Бедечка“.

Кметът Живко Тородов каза за „Хоризонт“, че задачата на тази комисия е да разгледа предложенията, които са направени от ЕСУТ / Експертен съвет по устройство на територията/ :

ЕСУТ излезе с две предложения – да има улица, която да минава през парка – това е предложението на Камарата на архитектите, и втори вариант, който е разработен от ЕСУТ – да няма такава улица. Застрояване не е предвидено в новия устройствен план. Ние не оспорваме частната собственост, единственото, което е направено, е промяна в общия устройствен план. Ако бъде приет от Общинския съвет, ще трябва да бъде отчуждена тази частна собственост.

Още по казуса можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!