Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Какво се е променило във В. Търново за десетте години от членството на България в ЕС

Темата обсъдиха на регионален форум представители на общините, бизнеса, образованието и социалната сфера

Фото: БГНЕС

От 2007 до 2013 година във Великотърновска област по европейските структурни и инвестиционни фондове е договорена безвъзмездна финансова помощ за публичния и частния сектор общо за 266 милиона лева. От тях са усвоени с 4 милиона лева по-малко, посочи Росица Бодурова, експерт по програми и проекти в Националното сдружение на общините:

Понаучихме се, понаправихме някои грешки, имахме някои предизвикателства, но мисля, че с времето нещата стават по-добре и ще стават по-добре, стига всички да полагаме усилия и да вървим напред. 

Основните грешки бяха, че нямахме опит в управлението на европейски структурни и инвестиционни фондове. Мисля, че добре се поучихме. Настоящият програмен период е с различна рамка на управление. Имаме изцяло електронизация на процеса – една невероятна крачка напред и улеснение както за управляващите и контролиращите органи, така и за бенефициентите.

Повече от 25 социални услуги са създадени и работят в община Велико Търново за деца, възрастни и хора с увреждания. Те започнаха с финансиране по европейските програми, но устойчивостта после не е лесна, коментира Росица Димитрова, която е директор на здравната дирекция в Общината: 

Но разбира се тази устойчивост се подкрепя и със средствата от общинския бюджет, защото при една част от социалните услуги, които са държавно финансирани, не достигат средствата - по един куп причини, което налага общината, в качеството си на доставчик на социалните услуги също да дофинансира някои от държавно-финансираните дейности.

Веселин Ангеличев, директор на СУ „Владимир Комаров“ във Велико Търново, коментира:

Аз считам, че за тези 10 години се промени образованието в две направления. Това е с материалната база. Нашите училища заприличаха на европейски отвън, макар че отвътре трябва да поработим за вътрешното обзавеждане. Все още авторитетът на България не е толкова голям в сферата на образованието.

Малкият бизнес във Велико Търново е скептично настроен от европейското ни членство, смята Кольо Пендашев:

Когато се съберат в ЕС силни икономики и слаби икономики, пазарът се преразпределя и по-слабата икономика губи, а по-силната икономика печели от пазара. Трябва да се стимулира конкурентоспособността.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!