Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Еманюел Макрон обеща да възстанови водещата позиция на Франция на световната сцена

| обновлено 14.05.17 18:15
Еманюел Макрон
Фото: ЕПА/БГНЕС

Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция. В първата си реч най-младият президент от Петата френска република обеща да остоява демократичната жизненост на Франция и Европа и да възстанови водещата позиция на страната си на световната сцена.

Целият свят е гледал нашите президентски избори. На седми май французите избраха да прегърнат бъдещето, вместо да се затворят в илюзорното минало, заяви новият френски президент Еманюел Макрон в оригинално слово при встъпването си в длъжност.

Светът и Европа се нуждаят от Франция повече от всякога. Те имат нужда от силна Франция, която е убедена в съдбата си и високо цени гласа на свободата и солидарността. Светът има нужда от това, на което французите винаги са го учили - дързостта на свободата, изискването за равенство и волята за братство, каза новият държавен глава.

Макрон призна, че му предстоят дълги усилия за възвръщането на отслабеното доверие на Франция в себе си и изрази вярата си, че тя има всички ресурси да бъде в първите редици на световните нации. Президентът обеща да се бори за демократичната жизненост на страната и за обновление и реформиране на Европа - гарант за сигурността и свидетелството за френските ценности по света. Темите за свободата на труда, подкрепата за предприятията и развитието на културата също имаха място в президентската реч. Макрон спомена и всички свои предшественици начело на Петата френска република, изтъквайки техния принос за страната. Започвам работа още довечера, обеща той.

Всички детайли от церемонията внушаваха желаната по-модерна линия за бъдещото президентство - от оригиналната реч с литературни качества до по-леката, невоенна музика и афишираното внимание към първата дама на Франция. Екипът на Макрон не пропусна да съобщи различни детайли, издавайки скромната цена на президентския костюм и взетия назаем тоалет от съпругата му Брижит Макрон. От съображения за сигурност семейството ще се настани веднага в Елисейския дворец.

Първото изненадващо посещение на Макрон днес беше във военната болница "Перси", където се лекуват трима френски войници, ранени при мироопазваща операция в Мали. Президентът не допусна журналисти на тази първа символична визита. По-рано, поздравявайки множеството на бул. "Шанз-Елизе", той се спря за кратко на мястото, където полицай беше убит при терористичен акт броени дни преди изборите.

Първите му ангажименти за утре вече са известни - посещение в Берлин и съставяне на новото правителство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!