Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Разгорещени спорове в парламента, БСП иска оставката на Димитър Главчев

Членове за съдийската и прокурорската колегия на ВСС от квотата на НС ще се избират с 2/3 от гласовете на депутатите

| обновлено 31.05.17 12:21
Фото: БГНЕС

Депутатите приеха единодушно правилата за предлагане, изслушване и избор на членове за съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. Те ще се избират с не по-малко от 2/3 от гласовете на народните представители. Предвижда се предложенията за кандидати да се правят от депутати по колегии, от които шестима за съдийската и петима за прокурорската. Предложенията се внасят до правната комисия в парламента в 21-дневен срок от приемането на правилата. Комисията проверява дали предложените кандидати отговарят на изискванията, след което ги изслушва на открито заседание, което се излъчва в интернет в реално време. Гласуването в зала е поотделно за всеки кандидат. За избран се смята този, който е получил най-много гласове, но не по-малко от 2/3 от общия брой народни представители.


Заседанието на парламента започна с разгорещени спорове между депутатите на ГЕРБ и БСП, след като Спас Гърневски изчете на трибуната декларация от групата на ГЕРБ. Той отговори на декларация на Антон Кутев от БСП от миналата седмица, в която левицата се обяви против назначаването на Валери Симеонов начело на Съвета за сътрудничество по етническите въпроси:

Госпожо Нинова, онези от партиите, които в изборната кампания заложиха на злост, реваншизъм, популизъм, съвсем закономерно загубиха. Загубиха, защото народът не е достатъчно зрял, за да прецени кой е гарант за европейското бъдеще на България, защото, докато яздехте черния жребец на мегдана и се изживявахте в ролята на Жана Д`Арак с победно копие в ръка, докато плашихте народа ни, че ще му бъдете следващия премиер, Бойко Борисов заяви: "Радвам  се, че най-после и социалисти разбраха, че България има наследени от доста, доста десетилетия, тежки проблеми, за които ние не носим никаква вина".

Антон Кутев от БСП контрира: 

Това, което не споменах миналата седмица, освен всичко друго, беше фактът, че сега, тук седи господин Гърневски и ни обвинява, че сме някакви зли комунисти, които правили ужасни неща и ни прати чак в Сибир. Господин Гърневски, истината е, че аз и Корнелия Нинова никога в живота си не сме били членове на БКП, обаче Бойко Борисов, Цецка Цачева и още 18 души от вашата група… Бихте ли си вдигнали ръцете, които са били? Давайте бе, хора, защо се криете? Сега списък ли ще вадим? 

По-рано председателят на ДПС Мустафа Карадайъ прочете от трибуната декларация от името на групата по повод годишнина от "Майските събития" от 1989 година:

Ние от ДПС искаме стабилност на държавата, а не на властта, искаме сигурност за всички български граждани, а не на отряд шегобийци. Искаме демократично управление на страната, а не имитация и за прикриване на жажда за власт и привилегии. Искаме днес да осъждаме недопустими проявления на една античовешка идеология, не да чакаме историята да го направи. Искаме върховенство на закона, а не бандитски прояви. 

В отговор, също с декларация, Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" заяви, че Карадайъ за пореден път е очернил него и колегите му.

Първи в спор обаче влязоха депутатите от ГЕРБ и БСП, които отново размениха политически нападки в декларации от парламентарната трибуна за комунистическото минало на страната.

Парламентарната група на "БСП за България" внася искане за оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев за "системно превишаване на правата и системно неизпълнение на задълженията". Това обяви председателят на Групата и на БСП Корнелия Нинова:

Внасяме изисканите подписи за оставка на г-н Главчев, който грубо нарушава правилника за работа на НС, не си изпълнява задълженията и е проводник на езика на омразата, разделението и скандалите, които политическа партия ГЕРБ налагат в обществото.

Димитър Главчев заяви, че не се притеснява за поста си, но обвини левицата, че те задават тона на омразата:

Ако някой е преценил, че аз съм проблем да не функционира добре парламентът, няма никакъв проблем, абсолютно… Никога не съм се притеснявал за какъвто и да било пост, който заемам. Като цяло тонът е коректен, като изключим тези декларации. Направете си справка и ще видите кой задава такъв вид тон и дали това не е някакъв начин, за да си повишат значимостта в пленарна зала тези, които го правят.

Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала.

На закрито заседание народните представители обсъдиха годишния доклад за 2016 година на Държавната комисия по сигурността на информацията относно цялостната дейност по състоянието на защитата на класифицираната информация в България.

В началото на заседанието Кристина Сидорова положи клетва като народен представител от парламентарната група на БСП. Тя влезе в парламента на мястото на Кирил Добрев. Миналата седмица бяха прекратени пълномощията на Добрев като народен представител, който реши да напусне Народното събрание, за да остане в ръководството на партията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!