Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БСП атакува в КС текстове от Закона за предучилищното и училищното образование

Левицата предлага промени в редица текстове на закона

Фото: Катя Борисова

Депутати от БСП внесоха в Конституционния съд жалба от 71 народни представители срещу текстове от Закона за предучилищното и училищното образование.

В жалбата се атакуват повече от 30 члена от Закона, който влезе в сила в средата на миналата година. По думите на Стоян Мирчев, не може учениците от 6-и и 7-и клас да не учат Българско средновековие. Според вносителите трябва да спре пренасянето на отговорност между авторите на закона от ГЕРБ и Министерството на образованието, тъй като отговорността между закона и подзаконовите актове е размита.

С тази жалба казваме, че този закон категорично противоречи на Конституцията, каза в интервю за предаването "12+3" заместник-председателят на парламентарната комисия по образование и бивш просветен министър Анелия Клисарова. Основните държавни образователни стандарти трябва да се приемат от Народното събрание, подчерта тя. Заложената възможност при всяка смяна на изпълнителната власт да има и смяна на учебните планове и програми според Клисарова води до хаос в системата:

Делегирахме права на изпълнителната власт, което е в нарушение с Конституцията, така че законът не се прилага реално, а чрез тези държавни образователни стандарти, които са 19.

Левицата атакува и текстове за частните училища, чието финансиране според вносителите води до социална несправедливост. Защо трябва държавните, публичните средства да бъдат инвестирани в частните училища, попита Клисарова, като доде пример с проектите за иновативни училища и посочи, че 45-50% от спечелилите проекти за иновативни училища са частни, тоест с исканите промени не се дискриминират децата в частните училища.

Относно спорното предложение малките ученици до 4 клас да повтарят класа Клисарова изтъкна, че това е в контекста на борбата за намаляване на отпадането на учениците, най-много от които напускат образователната система между 5 и 7 клас. По думите й, всяко пето дете отпада от образователната  система, а децата от малки трябва да се научат да се борят в конкурентна среда, защото влизат в пети клас неподготвени.

Предлагаме по един учебник и много помагала, минимум три. В базовия учебник са знанията, които трябва да знае всяко дете, а с помагалата вече развиваме творчеството у децата според степента на напредък на всяко дете, обясни още Анелия Клисарова.

Не бива да гарантираме да има елитни и неелитни училища. И кварталното училище трябва да е най-доброто училище. Това е напълно възможно – ако достигнем поне 4% от БВП за образование, смята Анелия Клисарова.

Жалбата е била готова и в 43 Народно събрание, но не са достигнали необходимите подписи за внасянето й, затова се внася сега, без  разлика в мотивите, уточни Клисарова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!