Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел: България ще стане член на Шенген, когато изпълни напълно всички критерии

Борисов към Меркел: България би могла да направи много за европейската перспектива на народите от Балканите

| обновлено 07.06.17 18:36
Фото: ЕПА/БГНЕС

България заслужава нашата висока оценка за охраната на външната граница на ЕС. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след разговор с българския премиер Бойко Борисов в Берлин.

Двамата разговаряха близо час и половина. Тема е било предстоящото председателство на България на ЕС и ролята, която тя може да изиграе за подкрепа на перспективата за членство на страните от Западните Балкани в ЕС. Меркел похвали страната за ролята, която играе при охрана на външната граница на ЕС и обеща Германия да продължи да я подкрепя. Тя посочи обаче и че трафикът на нелегални бежанци трябва да се пресече.

България знае много добре, че каналджийството и трафикът на бежанци за съжаление е разпространен и в самата страна, затова ценя решителната борба на България срещу каналджиите, които застрашават живота и на самите бежанци.

Ние осигуряваме и индивидуална помощ от наша страна чрез германски експерти и техника. Ще продължим тази двустранно сътрудничество, но да не забравяме, че има и съвместната работа с "Фронтекс".

Бойко Борисов обяви, че в най-скоро време ще се проведат обществен търг за набавяне на технически средства за охрана на границата и тогава тя ще е най-сигурната.

Аз съм убеден, че, когато термокамерите, видеонаблюдението, чиповете, техниката, която е, са осигурени финансово, ние ще имаме най-надеждната граница. А това, че може да се преодолява една ограда, тя и Берлинската стена се преодоляваше.

Меркел посочи, че Германия знае за желанието на страната ни да влезе  в Шенген, но това може да стане едва след пълно изпълнение на всички критерии. България е изправена пред голямо предизвикателство да се справи с корупцията и да въведе правов ред, за което ние я подкрепяме, заяви още тя.

Меркел и Борисов обсъдиха и предстоящот оизлизане на Великобритания от ЕС, както и трудните взаимоотношения с Турция. Борисов се ангажира да разговаря  с турския президент Ердоган и да се опита да повлияе за нормализиане на тона между Анкара и ЕС при визитата си там след дни.

Като председател на Съвета на ЕС, България би могла да направи много за европейската перспектива на народите от Балканите, заяви премиерът Бойко Борисов след разговора в Берлин с канцлера Меркел. Премиерът е запознал своя домакин с енергийните проекти и възможностите, които би имал газовият хъб  "Балкан" в светлината на европейските правила. По думите му, проектът е получил подкрепата на Германия. Двамата лидери са обсъдили също така перспективите за създаване на система за обща европейска отбрана и консолидация по темата сигурност, което би превърнало ЕС в колективен член на НАТО.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!