Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският кабинет одобри изтеглянето на Бундесвера от базата "Инджирлик" в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство реши днес да предложи на Бундестага да вземе решение за изтегляне на 280-членния военен контингент на Германия в турската военновъздушна база "Инджирлик".

Причината е отказът на Анкара да допусне германски депутати да посетят контингента заради скандалите между двете съюзнички в НАТО през пролетта, когато Берлин забрани на турски министри да агитират гастарбайтери в Германия преди конституционния референдум в Турция.

След срещата си с българския премиер Бойко Борисов днес канцлерът Ангела Меркел заяви, че въпреки всичко Германия няма да прекъсва контактите си в Турция.

Трябва да продължим преговорите с Турция. Трябва да продължим да работим за подобряване на ситуацията на мигрантите там. Трябва да говорим с Турция за причините за бежанската криза. Просто да издигнеш ограда не е достатъчно, за да се справиш с миграционния проблем. Следователно имаме огромен кръг от общи интереси с Турция и също така близки икономически връзки, така че са необходими дискусии.

От "Инджирлик" германският военен контингент ще бъде преместен в база в Йордания, за да продължи да участва в коалицията срещу "Ислямска държава" в Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна