Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Иван Милев в 120 картини в СГХГ

Филип Зидаров: Художник с магическо излъчване

Фото: http://www.sghg.bg/

Най-точната дума за творчеството на Иван Милев е "приказно, независимо дали е тъжно, радостно, дали е конкретно, или не". В това е категоричен изкуствоведът Филип Зидаров, куратор на изложбата в Софийската градска галерия, посветена на 120-годишнината от рождението на твореца.

Иван Милев е художник с магическо излъчване и точно затова всеки, който е видял даже една негова творба, не забравя че го е виждал, категоричен е кураторът. Според него популярността на художника се дължи на очарованието на странния му символизъм, но и на свързаността му с фолклора, с религиозната тема, с мистицизма и фатализма.

Творецът прави два известни стенописа: в Стайновата къща в Казанлък, а другия - в София, в къщата на "Оборище", където живее със съпругата си Катя Наумова до смъртта си през 1927 година. И двата стенописа сега могат да се видят в галерията. Заснети са в мащаб 1:1 така, както не е правено никога преди това, посочва Филип Зидаров. 

Кураторът избира името на експозицията  - "Посоки", защото като автор Иван Милев дава възможност за друга концепция на представяне. Художникът има свои лични интереси, в  това, което прави. Едната посока е връзката с народното изкуство, рисуването на забрадените жени, които от една страна са свързани с фолклора, но от друга с местната традиция. Друга посока е приказността, която преплита Изтока и Запада. От тук и неговите интереси към сценографията и постановките, които прави в Народния театър.

Изучаването на Иван Милев е като детективска загадка, изтъква Филип Зидаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!