Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

На 2 юли в Борисовата градина:

Батик, калиграфия и бойни изкуства във фестивала "Азия отблизо"

Фото: pixabay.com
В рамките на един ден лятната естрада в Борисовата градина, както и прилежащото пространство около нея, ще бъде домакин на първия азитски фестивал в България. Калоян Стоянов от Културния департамент на посолството на Индонезия в София казва, че да се подготви подобен фестивал е изключителна тръпка. Той е сред организаторите на фестивала, в който участват посолствата на 12 страни. Сред тях са Виетнам, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Пакистан, Палестина, Сирия, Тайланд, Филипините, Южна Корея, Япония.

Всяка една от страните ще има шатра, в която посетителите ще могат да закупят сувенири или да се включат в специални ателиета. На сцената на лятната естрада ще бъдат представени традиционни танци от Виетнам, Индия, Сирия, Тайланд и Филипините. Шампиони по зародилия се в Тайланд боен спорт муай-тай ще демонстрират майсторски умения. Ще има и индонезийски, корейски и японски бойни изкуства. В специален кът с открита кухня майстори готвачи ще демонстрират как се приготвят екзотични азиатски ястия, както и ще дадат възможност на всеки посетител да опита от приготвените блюда. За децата са предвидени различни занимания, сред които китайски начин за изрязване на хартия, индонезийски игри, представяне на косплей герои от Япония и други.

В специална шатра на Международния дамски клуб, който е партньор на фестивала, посетителите ще могат да закупят билети за участие в томболата, в която голямата награда е 2 билета до дестинация по избор в Азия. Всичките средства, които ще бъдат събрани чрез томболата изцяло ще бъдат дарени за благотворителност, а отделно всяка държава ще дари някаква част от събраните средства от продажбите на щандовете.

По думите на Калоян Стоянов целта на организаторите на фестивала "Азия отблизо" е той да стане част от културния календар на столицата и догодина да бъдат привлечени още държави, които да участват. Желанието е в близко бъдеще да се включат всички азиатски държави с дипломатически мисии и консулства в София.

Първият фестивал на азиатската култура в България „Азия отблизо” се провежда с любезната подкрепа на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Министерството на туризма и Столичната община.

Още - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!