Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ръкуването между Путин и Тръмп на срещата на Г-20 се превърна в новината на деня

| обновлено 07.07.17 18:25
Фото: ЕПА/БГНЕС

В Хамбург започна срещата на върха на лидерите на 20-те най-влиятелни държави в света. В рамките на форума Г-20 за първи път очи в очи се видяха и президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. Ръкуването им се превърна в новината на деня.


Доналд Тръмп е в изолация на срещата на върха на Г-20 заради незачитането на Парижкото споразумение на климата. За това предаде Фраснс прес, като цитира проект на заключително комюнике на завършващия утре форум, в което най-развитите държави декларират решимост да се придържат към споразумението, отбелязвайки, че Тръмп го е денонсирал.
Лидерите на страните от Г-20 трябва да постигнат компромис по спорните въпроси, без да се отказват от своите принципи, заяви германският канцлер Ангела Меркел, при откриването на срещата на високо равнище в Хамбург.
Меркел подчерта, че милиони хора се надяват лидерите да допринесат за решаване на световните проблеми.
Всички знаем кои са големите световни предизвикателства... времето ни притиска, така че решения могат да се намерят само ако сме готови за компромиси, каза канцлерът.

Успоредно със срещата на лидерите продължават и протестите. До този момент ранени са 110 полицаи и близо 200 демонстранти. Изгорял е напълно автомобилен склад на фирмата "Порше". Щетите са за милиони евро. Антиглобалисти блокираха подстъпите към панаирната палата, в която се провежда форума и успяха да забавят част от делегатите.

Лидерите ще обсъдят теми като последствията от банковата и финансовата криза от 2008 г., бъдещето на Африка и споразумението за климата.

Засега единство има само по темите за финансовата криза. След 2008 година държавите се спроазумяха за по-строг банков контрол и тази договорка остава сила. САЩ също не я оспорват за разлика от други теми като свободата на търговията и климатичното споразумение. Доналд Тръмп дори не смята да участва в разговорите за него – докато те траят, той ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!