Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови тежки сблъсъци между полиция и демонстранти преди срещата на Г-20 в Хамбург

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малко преди началото на срещата на Г-20 в Хамбург в града отново се стигна до тежки сблъсъци между полиция и демонстранти. Антиглобалисти и радикални леви се опитват да пробият полицейската охрана около панаирната сграда, където се очакват да пристигнат лидерите на 20-те най-важни държави в света.

Някои от гостите на форума закъсняват за началото му, забавени от многолюдните протести. Хиляди демонстранти са по улиците на града, протестирайки срещу срещата на лидерите.

Сред мирните протестиращи има и многобройни радикални леви, които горят коли и чупят витрини на банки. 30 автомобила бяха подпалени само тази сутрин в един от богатите квартали на Хамбург.

Запален беше и автомобилен склад близо до мястото на форума, но не е ясно дали има връзка с протеста.

Изминалата нощ също не премина мирно. Близо 70 полицаи и над 100 демонстранти бяха ранени след сблъсъци по време на протеста "Уелкъм ту хел". Демонстрантите обвиниха полицията, че действа брутално без никаква нужда, като просто пускала водни оръдия срещу мирното множество.

Според говорителя на полицията обаче властите се опитвали да разделят мирния митинг от блок радикали, които протестирали с маски и замеряли полицията с коктейли "Молотов".

Канцлерът Ангела Меркел написа в Туитър:

Митингите са основно право на всеки в една демократична държава, но подмяната на протеста с насилие е срещу демокрацията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна