Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Започва второто издание на Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете“

Фото: БГНЕС

Силни и атрактивни заглавия ще предложи на великотърновци и гостите на старопрестолния град второто издание на Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете“. Десет са заглавията в тазгодишния афиш, а класическа музика ще огласява царския дворец в крепостта "Царевец“ всяка седмица от 8 юли до 8 септември.

Откриването на "Сцена на вековете“ е тази вечер от 21 часа с постановките на Бургаската опера "Кармина Бурана“ и "Болеро“.


В крепостта "Царевец“ това лято среща си дават държавните опери в Бургас, Русе и Стара Загора, Театрално-музикалният център във Варна. За пръв път в "Сцена на вековете“ се включва и музикално-драматичният театър "Константин Кисимов“ във Велико Търново, обясни Нелина Църова, директор на дирекция "Култура и туризъм“ в общината, която е домакин и организатор на фестивала:

Фестивалът представя жанрово разнообразие, тъй като имаме класическа опера, класически балет, оперета, мюзикъл. Заглавията, които ще видим, са най-новите, най-интересните от творческите репертоари на отделните оперни театри. 

Тази вечер в крепостта на царете от династията на Асеневци ще оживее кантатната оратория "Кармина Бурана“ на немския композитор Карл Орф. Постановката се реализира в пълния състав на оркестъра, балета, солистите и хора на Бургаската опера под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров, разказва Гергана Стоянова:

Маестро Иван Кожухаров е дирижирал в студиото Abbey Road, студиото на "Бийтълс“. Едната главна роля е на Мария Цветкова, която е едновременно солист на Бургаската и на Русенската опери, има "Кристална лира“ и е номинирана от немско списание за оперно пеене. На Мария партнира Валери Турманов, възпитаник на Анна Томова-Синтова и Мирела Френи.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!