Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Осветиха храма в кюстендилско селце Илия, възкресен с усилията на местните хора

Малкото кюстендилско селце Илия - на границата с Македония, с останали двадесетина жители, преживя голям празник. След 2-3-годишни усилия, воля и щедрост местните реставрираха и възкресиха  за живот храма "Св. Илия". Стотици хора от цялата страна дойдоха за освещаването му.


Далечният черен път, горещините, теснотията за паркиране по горските поляни, не отказаха стотиците миряни, сред които имаше и съвсем малки бебета, да стигнат местността Манастиро.


Владици от Светия синод, свещеници, гости от цяла България, роднини и земляци празнуваха целия ден и се зарекоха пак да дойдат - за Илинден догодина. Радостта на илийчани беше неописуема, истинска. Чуйте репортажа на  кореспондента на БНР в Кюстендил Кирил Фалин, за да я усетите -  в звуковия файл.


Село Илия е почти напълно обезлюдено. Даже и бившият финансов министър проф. Стоян Александров, роден в Илия и посторил с родителите си къща, кято сега стои празна, рядко идвал в селото. С обновения кокетен храм, с невероятно красивата природа, с известната пещера наблизо с прилепите, с отзивчивите хора, Илия ще става предпочитана дестинация за туристи и богомолците - това си пожелаваха 
 празнуващите край храма "Св. Пророк Илия" стотици местни и техни земляци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!