Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

25 години "Любовта е лудост"

Проф. Александър Грозев: Искам фестивалът да запази своята празничност

Показват един от първите филми на Емилия Радева

В програмата на юбилейното издание "няма да има филми за зомбита, за извънземни, за всякакъв вид космически катастрофи. За сметка на това основният акцент е любовта. Любовта в най-широкия смисъл на думата, но най-вече като човешки взаимоотношения, разказва проф. Александър Грозев, един от създателите и дългогодишен артистичен директор на Международния филмов фестивал във Варна "Любовта е лудост".

Проф. Грозев изтъква, че през своите 25 години, фестивалът се е превърнал в платформа за качествено кино, което е ориентирано да буди благородни чувства у хората. Кино, което елиминира насилието - тези модерни тенденции в световното търговско кино.   

Сред гостите на фестивала винаги успяваме да привлечем известни имена, макар и не от холивудска известност, отбелязва Александър Грозев и уточнява:

Фестивал като варненския се радва на популярност сред кинематографистите заради своя уют. Хората, които каним са най-известните актьори, режисьори, сценаристи. Те се чувстват у дома си, имат възможност да общуват по между си, докато на голям фестивал от рода на Берлинския, Московския или в Кан, това не е възможно, защото всеки е зает и бърза нанякъде. Така тези човешки контакти се губят. Във Варна сме заложили именно на човешките контакти, което е много силно качество.

Проф. Александър Грозев _ _ _ Снимка: Георги Корнейков, БНРТази година за първи път се организира конкурс за младежко кино: "Киното на младите. Младежката тема в киното", като журито, което ще оценява филмите е съставено от непрофесионалисти. В програмата на фестивала по традиция присъства рубриката, която показва най-доброто от големите световни фестивали. Така жителите и гостите на Варна ще могат да видят филма, получил "Златна палма" в Кан "120 удара в минута", както и иранския филм, отличен с "Оскар" за чуждоезичен филм.  

Както винаги фестивалната програма ще има акценти върху кинематографиите на определени страни. В тазгодишното издание, което ще се състои от 25 август до 3 септември, фокусът е върху Индонезия, Унгария, Русия, Франция. Проф. Грозев отбелязва, че по традиция винаги се представят и класически произведения от българското кино. Зрителите на юбилейния фестивал ще могат да видят "Двойникът", "Да обичаш на инат", "Господин за един ден", "Матриархат", "Авантаж", "Писмо до Америка" и много др.

По повод 85-годишнината на Емилия Радева, която ще получи специалната награда на фестивала, ще бъде показан и един от най-ранните й филми - "Години за любов", в който тя си партнира с Апостол Карамитев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!