Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Премиера на "Мантията" на Пучини на шлеп в река Дунав

Огнян Ценков: Видин има своята история, своето величие и вечност

Откритата сцена в крепостта Баба Вида
Фото: Анжела Каменова
Ще създадем уникална атмосфера за зрителите, които ще присъстват на фестивала  "Крепост на вековете - Баба Вида", казва кметът на дунавския град Огнян Ценков. По думите му за изграждането  на трите сцени са избрани емблематични места: крепостта Баба Вида - единственият средновековен замък, запазен в страната, кейовата стена, която е в непосредствена близост до крайдунавския парк, създаден в края на 19 в. от първите видински градинари, наричани от местните жители "художниците" и Стамбол капия - една от портите на крепостната система "Калето", където туристите могат да видят оригиналния герб на Видин с надписа "На Дунава вечен страж".


Кметът Ценков е категоричен, че той и екипът му са хора, обичащи предизвикателствата, затова и са приели поканата на Софийската опера и балет да направи оперния фестивал на открито и в техния град. Убеден е, че фестивалът със своята иновативност ще предизвика интереса не само на местните хора, но и на меломаните от чужбина.

Огнян ЦенковНа специално построената сцена на шлеп в река Дунав на 4, 5 и 6 ценителите на оперното изкуство ще имат възможност да видят едноактните опери на Пучини  "Мантията" и "Джани Скики", на 11 и 12 август на площад "Бдинци" пред Стамбол капия ще се играе балетът "Лебедово езеро" на Чайковски, а на 13 август на същото място - "Зорба гъркът" на Микис Теодоракис. За децата е операта  "Шегобишко на Острова на чудесата" на Георги Костов на сцената в крепостта Баба Вида.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!