Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ангела Меркел е големият победител в телевизионния дуел с Мартин Шулц

| обновлено 04.09.17 19:30
Фото: ЕПА/БГНЕС

В единствения телевизионен дуел между основните съперници за канцлерския пост в Германия се очерта ясен победител. Изявата на досегашния канцлер Ангела Меркел е одобрявана от 55% от зрителите срещу 35 на сто одобрение за социалдемократа Мартин Шулц.

Малко над 16 милиона германци проследиха дебатите между основните съперници. Те бяха разпитвани от четирима водещи в подължение на 90 минути, а дуелът се излъчи едновременно по четирите най-големи. По време на телевизионния дуел двамата кандидати бяха учудващо единодушни. Разлика във вижданията им имаше най-вече по въпросите за отношенията на Германия с Турция. Мартин Шулц заяви, че ако стане канцлер, ще прекрати незабавно преговорите на Анкара с ЕС за членство.

Ако стана канцлер, ще блокирам незабавно преговорите за членство с ЕС. Германски граждани не могат да пътуват безопасно в Турция. Достигнахме точката, при която всички червени линии са преминати. Стигнахме до момента, в който трябва да се прекратят всякакви връзки – финансови, икономически, преговорите за членство. Канцлерът трябва да защити гражданите си
, каза Шулц.

Социалдемократът обвини също така Меркел в тежки грешки при решаването на бежанската криза през 2015 г.

Какво можех да направя? Запознах се с всички сценарии, които бяха дисуктирани тогава за решаването на кризата. Но честно – да изляза с водни оръдия срещу хиляди хора – това ли е начинът, по който мислите, че може да се реши тя, попита Меркел.

Мартин Шулц я обвини обаче, че не се е допитала до съседите си и затова сега Унгария и Полша отказват да бъдат солидарни. Той посочи обаче, че ако стане канцлер, ще обвърже солидарността с изплащането на еврофондовете.

Или ще постигнем Европа да бъде един пакт на солидарността, в който всички са отговорни за общите проблеми, или ще сме в ситуация да продължим да финансираме земеделието и изграждането на пътища в България и Румъния, както и регионалното развитие в Полша, а те след това да ни кажат – "Оправяйте се с вашата политика към бежанците" – това не може да остане така
, заяви Шулц.

Меркел и Шулц са в капана на компромиса, коментира "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Диспутът не помогна на най-голямата група избиратели в Германия – колебаещите се. И преди, и след дуела 40 на сто от избирателите не са сигурни за кого ще пуснат гласа си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!