Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Sofia Art Book Fair

Никола Михов: Фотокнигите не са албуми, а произведения на изкуството

Фото: Facebook

Фотокнигите вече са основно изразно средство и привличат все повече вниманието на музеите и колекционерите, казва известният фотограф Никола Михов, който е гост куратор на първия Международен фестивал за арт и фотокниги в София между 19 и 24 септември. 

Фестивалът съчетава изложбена програма с представяне на артисти с лекции. Кулминацията ще бъде на 23 и 24 септември (събота и неделя), когато в Cosmos coworking camp ще участват много от авторите, които през седмицата ще имат свои лекции, подчертава Никола Михов и допълва, че основни акценти в програмата са френският колекционер Томас Сован, който стои зад голям проект с "намерена фотография" от Китай, обхващащ периода от края на 80-те до края на 90-те години на миналия век. Автор е на няколко емблематични фотокниги, които ще представи в София.

Във фестивала ще вземе участие и испанският фотограф Карлос Споторно, който е признат, има и награда World Press Photo, изявява се и в областта на фотокнигите, като последният му проект е свързан с бежанската вълна и част от него е сниман в България.

По отношение на това, къде е България сред останалите страни, в които е развито изкуството да се правят фотокниги, Никола Михов отбелязва, че страната ни е една зараждаща се сцена с доста свежи артисти с голям потенциал. Не случайно във фестивала има и българско участие, при това доста силно: Максимилиан Праматаров, който живее във Виена, Митко Митков, както и платформата "Пук!", на чийто щанд ще бъдат представени книги на няколко автора. Сред тях са Пепа Христова, която прави успешна кариера в Германия, Евгения Максимова, Веселина Николаева.

Изключително интересно събитие, предшестващо същинския фестивал, ще бъде изложбата на японски фотокниги от колекцията на куратора Себастиян Хау. Никола Михов е категоричен, че японската фотокнига и фотографията като цяло е доста авангардна и иновативна. Любопитни са и като графичен дизайн и като изработка, което доказва че фотокнигите не са красиви албуми със снимки, а произведения на изкуството.

Още - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!